YÖS ile İlgili Bilmeniz Gereken Eksimeyen Bilgiler

YÖS Nedir?


YÖS - Yabancı uyruklu Öğrenci Sınavı
YÖS Türkiye’de yükseköğretim kurumlarında eğitim almak isteyen yabancı uyruklu öğrenci adayları, başvurularının kabulü için sonuçlarını kullandıkları sınavın adıdır. 2010 yılına kadar ÖSYM tarafından düzenlene sınav 2011 yılında itibaren üniversitelerin kendi bünyelerinde yapılmaktadır. 

YÖS Sınavına kimler katılabilir?

Aşağıda yer alan öğrenciler YÖS sınavına girip yurtdışından öğrenci kabul kontenjanlarından yararlanabilirler:
  • Yüksek Öğretimini Türkiye’de yapmak isteyen Yabancı uyruklu öğrenciler.
  • TC vatandaşı ya da TC veya KKTC uyruklarından birisine sahip çifte vatandaşlardan Lise eğitimlerini yurt dışında tamamlayanlar,
  • Lise eğitimini Türkiye’de tamamlamış olsa bile, doğumunla yabancı uyruklu olup sonradan TC vatandaşlığına hak kazana çifte vatandaşlar,
  • Doğumla TC vatandaşı olduğu halde sonra TC vatandaşlığından çıkıp mavi kart alan çifte vatandaşlar

YÖS ile Kabul Eden Üniversiteler:


YÖS sınavı ile öğrenci kabul eden üniversiteler kendi resmi web siteleri aracılığıyla duyuru yapmaktadır.  Hangi üniversitelerinin YÖS sınavı ile öğrenci aldığı hangilerinin sadece lise diploması ile öğrenci aldığını öğrenebileceğiniz internette birçok kaynak bulabilirsiniz. Hâlihazırda YÖS ile öğrenci kabulü yapacağını resmen açıklayan üniversitelerin yanı sıra kendi içerisinde YÖS hazırlığında olan ancak sınav henüz bu konuda resmiyet kazanmayan üniversiteler de bulunmaktadır.

YÖS ile öğrenci alan üniversitelerin güncel listesi için tıklayın...


YÖS Sınavında Neler Sorulur?
YÖS Sınavda Sorulanlar
Her yıl düzenlenen YÖS sınavları yabancılar uyruklu öğrenciler için LYS ve YGS denkliğinde bir sınavdır. Yabancı uyruklu öğrenciler bu sınavı bir Türkçe Dil Sınavı gibi algılasalar da bu sınav genel olarak öğrencinin bilgisini ölçmeye yönelik bir sınavdır. Toplam 80 sorudan oluşan sınavda 45 adet Genel Kültür(Genel Yetenek, IQ) sorusu, 30 adet Matematik ve 5 adet Geometri sorusu bulunmaktadır. Bir öğrenci gerekli koşulları sağlarsa YÖS puanıyla 2 bölümü aynı anda tercih edebiliyor. YÖS sınavlarını 2011 yılından bu yana ÖSYM yerine üniversitelerin kendisi yapıyor. Öğrenci puanına göre alan seçimi yapıyor. Minimum 40(bazılarının taban puanı 50'dir) puan alan öğrenci tercih yapabiliyor. 

5 yorum:

  1. genel kültür derkn yani örnek bir soruları verebilirmisiniz

    YanıtlaSil
  2. Merhaba, ben 16 yaşındayım, İsviçre'de doğdum ve yalnızca Türk vatandaşıyım. Eğitim hayatımın tamamını Türkiye'de sürdürdüm. Ve bazı özel sebeplerden dolayı lise son sınıfı İsviçre'de tamamlamayı düşünüyorum. Eğer İsviçre tarafından vatandaşlık alırsam (çift vatandaş olsam dahi) YÖS'ten yararlanabilir miyim? Sınav tarihleri ne zaman? Eğer bu mümkünse aynı zamanda YKS'ye de girebiliyor muyum? 

    YanıtlaSil
  3. Bu sınavlar tukiyedemi yapılıyor. Yoksa bulundugumuz ulkedemi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üniversiteye bağlı. Örneğin, İstanbul Üniversitesi pek çok ülkede YÖS gerçekleştirebiliyor.

      Sil
  4. Ben Azerbaycanda yaşıyorum. Size bir kaç sorum olacak. 1)Cerrahpaşa Üniversitesi YÖS sınavını kabul ediyor mu? 2)İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi için kaç puan almalıyım? 3)Sınava Bakü'de mi girmeliyim? 4)Türkçe'den sorular olacak mı?

    YanıtlaSil