19 Aralık 2019 Perşembe

YÖS Sınavı 2019-20 Başvuruları Hakkında Güncel Bilgiler

Yabancı Uyruklu Öğrenci (YÖS) sınavı gerçekleştirecek olan üniversiteler Nisan ve Mayıs aylarının farklı günlerinde sınav yapacaklar. Yurt dışından öğrenci kabul kontenjanlarından yararlanabilmek için YÖS sınavına girmek gerekiyor.


Yükseköğrenimini Türkiye’de yapmak isteyen yabancı uyruklu öğrenciler, lise eğitimini yurt dışında tamamlamış olan öğrenciler, doğumu yabancı uyruklu olan TC vatandaşı öğrenciler, çifte vatandaşlığı olan öğrenciler üniversitelerin YÖS sınavına girerek kabul edilebiliyorlar.


2018 yılında sınavla yabancı uyruklu öğrenci kabul edeceklerini açıklayan üniversitelerin farklı olanakları ve farklı koşulları var. YÖS sınavıyla öğrenci alacak üniversitelerin detaylı incelemesini sizler için yaptık. Hangi okul hangi tarihlerde sınav yapıyor, olanakları ve koşulları nasıl gibi sorularınıza bu yazımızda cevap bulabileceksiniz.

İstanbul’da YÖS Sınavıyla Öğrenci Alan Üniversiteler


İstanbul’da yer alan YÖS Sınavıyla öğrenci alan üniversiteler arasında;

  1. Yıldız Teknik Üniversitesi
  2. Marmara Üniversitesi
  3. İstanbul Kültür Üniversitesi
  4. İstanbul Üniversitesi
  5. Galatasaray Üniversitesi
  6. Biruni Üniversitesi
  7. Bahçeşehir Üniversitesi
  8. Aydın Üniversitesi 

gibi üniversiteler bulunuyor. Akademik başarı oranları yüksek olan bu üniversitelerin istenilen her alanda yüksek öğretim alınabilecek akademik bölümleri var. Yeditepe Üniversitesi, Maltepe Üniversitesi, yeni Yüzyıl Üniversitesi gibi birçok özel üniversite de YÖS sınavıyla öğrenci kabul ediyor.

Yıldız Teknik Üniversitesi daha çok Mühendislik bölümleriyle öne çıkarken Marmara Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi gibi diğer köklü üniversitelerin Hukuk, Felsefe gibi bölümleri daha çok ilgi görüyor. Yıldız Teknik ve İstanbul Kültür Üniversitesi YÖS sınavını 13 Mayıs Pazar günü saat 10.00’da, İstanbul Üniversitesi 28 Nisan Cumartesi saat 15.00’de, Biruni Üniversitesi 27 Mayıs Pazar günü saat 10.00’da gerçekleştirecek. Sınav başvuruları ve detaylı tüm bilgiler üniversitelerin web sitelerinde yer alıyor.

Ankara’da YÖS Sınavıyla Öğrenci Alan Üniversiteler


İstanbul gibi Ankara da akademik olarak başarılı üniversitelerin yer aldığı bir şehir.

  1. Başkent Üniversitesi
  2. Ankara Üniversitesi
  3. Gazi Üniversitesi
  4. Hacettepe Üniversitesi
  5. ODTÜ
  6. Bilkent Üniversitesi 

gibi köklü Ankara üniversiteleri YÖS sınavıyla yabancı uyruklu öğrenci kabul ediyor. Özel üniversitelerin de hemen hemen hepsi yabancı uyruklu öğrenci kabul ediyor. Sınav tarihleri yine Mayıs ve Nisan aylarında. Detaylı tüm bilgiler üniversitelerin web adresinde yer alıyor.

ODTÜ tüm dünyada saygı gören çok başarı bir üniversite. Ankara’daki devlet üniversitelerin hepsinde yurt imkânı, öğrenci indirimleri gibi sosyal olanaklar var. Genel olarak tüm devlet üniversitelerinde bu olanaklardan faydalanmak mümkün. Ankara Üniversitesi’nin sınav tarihi 20 Mayıs Pazar günü, Başkent Üniversitesi Mayıs ve haziran aylarında birkaç farklı tarihte sınav yapıyor. Sınav başvuru koşulları ve son başvuru tarihleri üniversiten üniversiteye değişiyor.

İzmir’de YÖS Sınavıyla Öğrenci Alan Üniversiteler


İstanbul ve Ankara’dan sonra yüksek öğretim için en çok tercih edilen şehirlerden biri olan İzmir’de de birçok devlet ve vakıf üniversitesi YÖS sınavı ile yabancı uyruklu öğrenci kabul ediyor.

  1. Ege Üniversitesi
  2. Dokuz Eylül Üniversitesi
  3. İzmir İleri teknoloji Üniversitesi 

en çok ilgi gören üniversiteler olarak YÖS sınavı ile öğrenci kabul ediyor. Yaşar Üniversitesi gibi özel üniversiteler de YÖS sınavı ile öğrenci kabul ediyor.

Dokuz Eylül Üniversitesinin sınavı 27 Mayıs Pazar günü saat 10.00’da gerçekleşecek. Diğer üniversiteler de Nisan, Mayıs, Haziran aylarında sınav tarihleri veriyor. Üniversitelerin web sitelerinde yabancı uyruklu öğrenci kabulü için özel açıklamalar bulunuyor.

YÖS Sınavıyla Öğrenci Kabul Eden Diğer Üniversiteler


Türkiye’nin her yerinde YÖS sınavıyla öğrenci kabul eden devlet üniversiteleri ve özel üniversiteler bulunuyor. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Çanakkale 19 Mart Üniversitesi, Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Adana Çukurova Üniversitesi, Diyarbakır Dicle Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Elazığ Fırat Üniversitesi gibi her şehirde birden çok YÖS sınavıyla öğrenci kabul eden üniversite var.

YÖS Sınavıyla Öğrenci Kabul Eden Üniversitelerin Kabul Koşulları


YÖS sınavıyla üniversitelere kabul edilmek isteyen yabancı uyruklu öğrencilerden istenen bazı belgeler bulunuyor. Adayın kolaylıkla tanınabileceği vesikalık fotoğraf, TC nüfus cüzdanı ya da pasaport fotokopisi, lise diploması ve çevirisi, diploma denklik belgesi, resmi transkript, finansal garanti mektubu, sınav başvuru belgesi genel olarak istenen belgeler arasında yer alıyor.

Üniversite ve bölümlere göre istenen belgeler de değişebiliyor. Her üniversitesinin web sitesinde ayrıntılı olarak hangi belgelerin istendiği ve kabul koşulları açıklanıyor. Yurt dışından öğrenci kabul eden üniversiteler hangi bölümlerde hangi kontenjanların olduğunu da web sitelerinde açıklıyor. Uluslararası öğrencilere bursluluk sınavı yapan özel üniversiteler de bulunuyor.

YÖS sınavına girebilmek için yurt dışında mezun olunan lisenin Türkiye’de denkliği olmalı. Hiçbir devletin uyruğunda olmayanlar ve mülteciler de yabancı uyruklu olarak kabul edilmektedir. Doğumla Türk Vatandaşı olup İç İşleri bakanlığından Türk vatandaşlığından çıkma izni olanların da başvuruları kabul edilmektedir. Her üniversite başvuru ve kabul koşullarını ayrıntılı olarak web sitesinde yayınlamaktadır.

YÖS Sınavına En Çok Hangi Ülkelerden Öğrenciler Giriyor?


Üniversitelerde öğretim dili ise genel olarak Türkçe olsa da üniversite ve bölüme göre öğretim dili değişebiliyor. Yabancı öğrencilerin en çok tercih ettiği bölümler ise Tıp, Diş Hekimliği, İşletme, Hukuk, İktisat, Mimarlık gibi bölümler. Mühendislik bölümleri de çok tercih edilen bölümler arasında yer alıyor.

YÖS sınavına en çok İran, Suriye, Azerbaycan, Türkmenistan, Kırgızistan gibi ülkelerden başvuru yapılıyor. Afrika ülkelerinden de çok fazla başvuru oluyor. Son yıllarda Türkiye’de lisans eğitimi alan yabancı öğrencilerin sayısı oldukça artmıştır. Sınavda sorulan sorular ise genel yetenek, matematik, geometri gibi alanları kapsamaktadır.

YÖS sınavına girecek olan yabancı öğrenciler daha önce çıkmış sorulara çalışarak sınava hazırlanabilir. Her üniversitenin daha önce yapmış olduğu sınavların sorularına ve çözümlerine internetten ulaşmak mümkün. Genel akademik bölümler dışında güzel sanatlar gibi bölümler için ise yetenek sınavı olduğundan farklı koşullar söz konusu oluyor.

3 yorum:

  1. Yös 2019 için whatsapp soru çözüm grubumuz açılmıştır.İhtiyacı olan herkes gelebilir.

    https://chat.whatsapp.com/9LhAemJql36Cboi3xrvFJJ

    YanıtlaSil
  2. Aynen nasil katilabilirim?

    YanıtlaSil